Hapsira për klientët:

KONTAKTI
Websajte

WebP vs. PNG vs. JPEG: Formati më i mirë i imazhit për WordPress

Nuk e dini nëse duhet të përdorni imazhe WebP, PNG ose JPEG në faqen tuaj të WordPress?

Imazhet i japin jetë përmbajtjes suaj dhe e bëjnë faqen tuaj më tërheqëse. Megjithatë, zgjedhja e formatit të duhur të skedarit është e rëndësishme për performancën. Nëse imazhet tuaja kërkojnë shumë kohë për t’u ngarkuar, atëherë faqja juaj nuk do të ofrojë një përvojë të shkëlqyer të përdoruesit.

Në këtë artikull, ne do të krahasojmë WebP kundër PNG kundrejt JPEG dhe do t’ju ndihmojmë të zgjidhni formatin më të mirë të imazhit për WordPress.

WebP vs. PNG vs. JPEG – Prezantimi

Le të shohim së pari të 3 formatet e imazhit dhe të shohim se si funksionon secili prej tyre.

Çfarë është WebP?

WebP është një format imazhi relativisht i ri në krahasim me PNG dhe JPEG. Krijuar nga Google, WebP ofron kompresim superior pa humbje dhe humbje për imazhet në internet. Kjo ju lejon të krijoni imazhe më të vogla që ndihmojnë në përmirësimin e performancës së faqes në internet.

Kompresimi pa humbje do të thotë që të gjitha të dhënat në imazh mbeten pasi të jenë të pakompresuara. Nga ana tjetër, kompresimi me humbje zvogëlon madhësinë e skedarit duke eliminuar përgjithmonë informacionin nga skedari i imazhit.

Një nga veçoritë e spikatura të WebP është se ai mbështet imazhe të bazuara në lëvizje, gjë që nuk është e mundur në PNG ose JPEG. Kjo gjithashtu e bën WebP një alternativë të shkëlqyer për GIF-të.

WordPress prezantoi mbështetje për formatin e imazhit WebP me lëshimin 5.8. Më parë, ju duhej të instaloni një shtojcë WordPress për të përdorur imazhet e WebP në WordPress.

Të gjithë shfletuesit modern të uebit, duke përfshirë Google Chrome, Firefox, Safari, Edge dhe më shumë, mbështesin formatin e imazhit WebP. Shumë mjete të redaktimit të imazheve mbështesin gjithashtu WebP dhe ju lejojnë të eksportoni imazhe në këtë format.

WebP gjithashtu ka aftësi të ngjashme si PNG. Mund të arrini të njëjtat nivele transparence në imazhet WebP si me PNG.

Të mirat:

Ofron madhësi më të vogla skedarësh në krahasim me PNG dhe JPEG
Mbështetur nga shfletuesit e njohur të internetit
Merrni të njëjtin nivel transparence në imazhe si PNG
Mbështet kompresimin me humbje dhe pa humbje
Ju lejon të krijoni imazhe të bazuara në lëvizje
Disavantazhet:

Kërkon mjete dhe shtojca të palëve të treta për të kthyer imazhet në formatin WebP
Mbështetje e kufizuar nga programi i redaktimit të fotografive
Çfarë është PNG?

Portable Network Graphics (PNG) është një nga formatet më të njohura të imazhit që përdoret në internet. Ai mbështet miliona ngjyra, kështu që ju merrni fotografi të qarta dhe shumë më të bukura.

Avantazhi kryesor i përdorimit të PNG është algoritmi i tij i kompresimit pa humbje. Kur një imazh është i ngjeshur, ai nuk humb asnjë të dhënë ose cilësi. Kjo e bën PNG një format të shkëlqyeshëm për uebsajtin tuaj të WordPress nëse keni nevojë për një madhësi më të vogël të skedarit të imazhit dhe dëshironi të ruani detajet e imta në foto.

Një përfitim tjetër i përdorimit të PNG është se ai mbështet sfonde transparente. Kjo është arsyeja pse do të gjeni shumë skedarë logo të faqes në internet dhe elementë të tjerë në formatin PNG.

Për shembull, këtu është një logo për WPBeginner që është në formatin PNG.

Pros:

  • It doesn’t lose image quality when compressed
  • Has smaller image file sizes compared to JPEG
  • Offers high-quality image transparency
  • Supported by all major browsers and image editing tools
  • Ideal format for logos and graphics with low-color
  • Supports lossless compression

Cons:

  • It doesn’t support lossy compression
  • Limited color depth and not suitable for complex color-rich images

What is JPEG?

JPEG, short for Joint Photographic Experts Group, is an image format that was created in 1986. It is the standard image format for many devices, including digital cameras and smartphones. Many WordPress website builders and image gallery plugins also support JEPG images.

One of the advantages of using JPEG is that it offers vivid pictures and contains millions of colors. All web browsers support this format, and the image sizes are relatively small.

For example, here is an image of a butterfly in JPEG format. It has many colors and details, which aren’t as noticeable in other image formats.

JPEG është shpesh formati më i mirë nëse keni imazhe komplekse me shumë ngjyra. Në imazhin JPEG më lart, ngjyrat janë të gjalla dhe të spikatura.

Megjithatë, mund të vëreni një rënie të vogël në cilësinë e imazhit kur optimizohet, veçanërisht nëse imazhi ka të dhëna me ngjyra të ulëta. Përveç kësaj, imazhet JPEG janë lehtësisht të konvertueshme. Ju mund t’i ndryshoni ato në çdo format tjetër, duke përfshirë PNG dhe WebP.

Të mirat:

Ai mbështet miliona ngjyra
Format i shkëlqyer për imazhe komplekse dhe të pasura me ngjyra
Shumë i konvertueshëm në formate të tjera imazhi
Mbështetur nga shfletuesit e njohur të internetit dhe mjetet e redaktimit të imazheve
Disavantazhet:

Ai humbet detajet e imazhit pas kompresimit
Nuk mbështet imazhe me shtresa
Nuk ka mbështetje për transparencën e imazhit

WebP vs. PNG vs. JPEG – Madhësia e skedarit të imazhit

Kur bëhet fjalë për krahasimin e WebP me PNG me JPEG për madhësinë e skedarit të imazhit, shumë varet nga niveli i ngjeshjes që zgjidhni kur optimizoni imazhin.

Thënë kjo, imazhet pa humbje të WebP janë përgjithësisht 26% më të vogla se PNG. Në mënyrë të ngjashme, kur krahasohen imazhet me humbje WebP dhe JPEG, imazhet WebP janë 25-34% më të vogla se JPEG.

Për shembull, një krahasim nga Google Developers tregon një ndryshim të rëndësishëm në madhësinë e skedarit të imazhit midis formateve JEPG dhe WebP.

Formati JPEG vs WebP
Kjo tregon se imazhet WebP janë shumë më të vogla në madhësinë e skedarit në krahasim me PNG dhe JPEG. Me një madhësi më të vogël të skedarit të imazhit, ju mund të rritni shpejtësinë tuaj të WordPress dhe të siguroni që faqet e internetit të ngarkohen më shpejt.

Si rezultat, do të shihni gjithashtu një përmirësim në SEO të WordPress. Google e konsideron shpejtësinë e ngarkimit të faqes si një faktor renditjeje. Nëse faqja juaj ngarkon shpejt, atëherë do të keni një avantazh ndaj faqeve që ngarkohen ngadalë.

Cilësia e imazhit
Zgjedhja e formatit më të mirë të imazhit për WordPress bazuar në cilësinë e imazhit do të varet nga lloji i faqes suaj të internetit.

Për shembull, nëse jeni një fotograf që poston foto me ngjyra në faqen tuaj të internetit të WordPress, atëherë JPEG është formati më i mirë i imazhit për t’u përdorur. Imazhet JPEG kanë një raport të lartë kompresimi dhe ndihmojnë në ruajtjen e të dhënave me ngjyra.

Nga ana tjetër, nëse po postoni pamje nga ekrani ose fotografi individuale që kanë ngjyra minimale, atëherë është më mirë të përdorni formatin PNG. PNG jep imazhe me cilësi të lartë dhe funksionon pa probleme për imazhe komplekse dhe të thjeshta.

Formati WebP do të funksionojë nëse dëshironi të kompresoni imazhet në faqen tuaj për të ruajtur performancën e lartë. Nëse krahasoni WebP me JPEG, atëherë WebP arrin një mesatare prej 30% më shumë kompresim se JPEG. Sidoqoftë, ne nuk rekomandojmë përdorimin e WebP nëse keni një uebsajt të portofolit të fotografisë ose dizajnit grafik.

Cili është formati më i mirë i imazhit për WordPress?
Pas krahasimit WebP me PNG me JPEG, formati më i mirë i imazhit varet vërtet nga nevojat tuaja.

WebP thuhet të jetë formati i së ardhmes që së shpejti do të përdoret nga të gjitha faqet e internetit. Kur krahasojmë WebP me JPEG, WebP jep madhësinë më të vogël të skedarit të imazhit, i cili kursen hapësirën e ruajtjes dhe përmirëson kohën e ngarkimit të faqes në internet. Sidoqoftë, do t’ju duhet të siguroheni që ndërtuesi i faqes suaj të internetit ose mjeti i redaktimit të imazhit të mbështesë formatin WebP.

Nga ana tjetër, JPEG është formati më i mirë i imazhit për fotografët profesionistë dhe pronarët e faqeve që kanë nevojë për imazhe të sakta me ngjyra.

PNG është formati më i mirë për ndarjen e pamjeve të ekranit dhe imazheve të tjera ku nuk ka shumë ngjyra. Është një format shumë i gjithanshëm dhe ofron imazhe me cilësi të lartë me një madhësi skedari relativisht të ulët.

Këshilla bonus për përdorimin e imazheve në WordPress
Imazhet luajnë një rol kyç në përmbajtjen tuaj dhe shumë pronarë të faqeve të internetit nuk marrin kohë për të shtuar imazhe cilësore në postimet dhe faqet e tyre në blog.

Përveç zgjedhjes së formatit të duhur të imazhit për WordPress, këtu janë disa këshilla për t’ju ndihmuar të krijoni imazhe të mahnitshme dhe t’i optimizoni ato për performancën:

Përdorni shtojcat e kompresimit të imazhit – Imazhet e mëdha mund të ngadalësojnë faqen tuaj të internetit. Ju duhet të përdorni shtojcat e kompresimit të imazhit për të optimizuar imazhet WebP, JPEG dhe PNG për të ofruar performancë të shpejtë.
Shto tekst alt të imazhit – Teksti alt ose teksti alternativ është një etiketë imazhi HTML që përshkruan një imazh. Ai lejon robotët e motorëve të kërkimit dhe përdoruesit me lexues të ekranit të kuptojnë fotografitë tuaja. Kur optimizoni faqen tuaj për SEO, shtimi i tekstit alt në fotot tuaja mund t’i ndihmojë ato të shfaqen në rezultatet e kërkimit të imazheve.
Zgjidhni madhësinë e duhur të imazhit për faqen tuaj – Shpesh, fillestarët nuk janë të sigurt se çfarë madhësie imazhi duhet të përdorin për faqet e tyre të internetit. Zgjedhja e madhësisë së duhur siguron qëndrueshmëri dhe një përvojë të qetë të përdoruesit.
Përdorni filigranin ose çaktivizoni klikimin me të djathtën – Nëse nuk dëshironi që të tjerët të përdorin imazhet tuaja pa leje, atëherë mund të shtoni një filigran dhe çaktivizoni klikimin me të djathtën mbi imazhe. Për të mësuar më shumë, ju lutemi shikoni udhëzuesin tonë se si të parandaloni vjedhjen e imazhit në WordPress.
Shpresojmë që ky artikull t’ju ndihmojë të mësoni rreth WebP kundër PNG kundrejt JPEG për të gjetur formatin më të mirë të imazhit për WordPress. Ju gjithashtu mund të dëshironi të shihni listën tonë të softuerit më të mirë të dizajnit dhe udhëzuesin tonë fillestar për SEO të imazhit.

Author

KushtrimGuraj